Sunday, April 27, 2014

Cerita baru yg x bape nak baru....

Salam...

Lamanya x update...huhu..byk sngt update di facebook...so sini slalu ketinggalan..(1 year tuh ketinggalan..)

Byk sngt yg mungkin perlu update...but i'll make it short..

First of all....yay!!...my baby boy (baby ker lg?) will turn 3 years in several weeks...n lot of things that i already think about..but it all depends with my hubby as he has his busy disy schedule. Huhu..kalah menteri lah..manjang outstation jer..huhu. Will asks him to take at least 5 days leave for us to go for holidays...lama giler x jalan2 dah..huhu..last masa bln 12 rituh pon sbb adik ipar kawen. Kalau x..dok rumah jelah..hhuhu..

First of all...

Since last year aku dah dilantik sbgai Jurulatih bg sukan Softball..which almost all of my riends from primary to secondary n University know how "close" me with sports...which is me as a kaki bangku jugaklah...n now..coach of Softball....huhuhu..xper..i will take it as a challenge. 

Early this year ada tournament around April n i have to find my team which is x ada lagi team softball sekolah. Then..i recruit several girls (yap..softball ku utk girl je) from yr 4-6 yg katanya berminat nk join..actually they all from sukan kriket..(softball n kriket gabung skali yer d skolah ku)...n masa ditetapkan utk latihan every tuesday n wednesday kerana masa tu jer aku byk free (im still teaching yr 1..so sesi ptg)...dah ambil derang nih 1 1/2 months b4 tournament..but what happen is..at the last 3 weeks be4 tournament baru nk kata x jd nk masuklah..mak x bglah..aduuuhhhh...padahal dah tanya dah awal2..surat kebenaran pon dah bg. So sbb alasan yg x munasabah (perempuan.kalau kawan x masuk..derang x nak masuk jugak..tau dah perangai..ikut kawan..huhu)...aku pon merajuk..hahaha

Dengan bangganya ckp..xnak masuk x pe..sy ambil je murid yr3...n alhamdulillah..banyak bekas ank muridku yg tahun 1 dulu..skrg yr 3 nk masuk..n dpt jugaklh recruit 12 murid dr 15 yg boleh dihantar.

So..since mereka nih lagi kecik ( n i know yg akan lawan nnt for sure dr 6) jadi niat adalah nk bg derang ambil feel dulu...thn depan kita serang habis2an.

N traininglah aku cuti skolah seminggu dok hari2 training...masuk skolah balik left only 2 weeks b4 tournament..mmg siap ckp kat cikgu2 yr 3...nak mabi kbdk wat latihan...minta izin..takut ada yg marah budak x pasal2 sian derang nnt.

So..dgn muka mengharap..minta tlg dr cg Muliadi (dia cg yg train Kriket juga)....minta tlg ajar..since Softball nih baru lg kt skolah aku..mmg kitaorg x da equiptment lengkap..everything byk yg kena order including bat, catcher equipt, bola dia..byk jugaklah.n including jersey bdk2 nk main game nnt.

Mcm ni jugaklh pdngya nnt..



and their equipt..

                                                        catcher's suit


                                                  batter n fielding glove




So..sepanjang trainig..aku tgk ada 3-4 org yg mmg born talented n ada yg perlu polish lagi..xpe..ada masa 3 thn nk bg cemerlang (maksud aku derang yr 6 kira dah pioneer).

Masa mula2 nk anta main tu mmg ragu2..tp sib baik lah murid2 ku pon excited n mmg berminat nk main...lg pon bdk2 tahun 3 nih masih dgr arahan cg dia (especially cg kelas dia dulu..hehe)....
 
Since..hanya ada 5 team jer yg bertanding (sbb utk perempuan shja) SK Taman Melawati 2 (champion last yr), SK 1 Tmn Selayang (feeder), Sk Taman Tasik Puteri, SK Taman Bukit Indah...n 1st timer Sk Taman Seri Gombak (mine)....menjadikan lagi berdebau2..sbb yg lain sumer pernah main..kecuali ktorng la.

Jadi..murid2 tu mmg nervous sbb lawan sume 1/2 ketinggian derang..hehe..nak pukul bola pon sume mcm menunduk jer..sbb kecik kan ktorng nih...hehehe

Xpe..wpon kalah n top 5..hehe..ktorng sedih jugak bdk2 mcm x puas main n hopefully katanya nk wat friendly tournament around August nih...sngt2 teruja..n coachnya pon bertambah gelap..huhuhuhuhuhuhuu....(bila nak cerah..)

nie a bit yg dpt tangkap (sbb bz nk guide budak main..xda masa nk tangkap gamba)

                                                         masa fielding




                   nie masa pemukul @ batter sek lain (cer tgk beza tinggi saiz..huhu)


So..tu je yg baru sket..lain psl sekolah akan update kemudian k...byk pulak taip niih..heheh..Afiq tdo sbb hujan tadi..x bgn lagi..konon nk wat penilaian sumatif Muzik..skali terbuat menda lain plaks..hehehe..mlm nih la kena wat soalan jwbnya..(matilah nk tanda 8 kelas sorang2 nnt...)..huhuhu


Okes..assalamualaikum n selamat petang...












Sunday, September 8, 2013

Waaa....lamanyer x update...

Assalamualikum dan salam sejahtera...

Setelah melihat latest date posts...aiyooooooo.....giler lama x hupdate!!!...hahahahah

Bz sebznyer ker Cik Pah?...agaklah kot..
sbnarnya sbb dah berpindah ke rumah sewa...so di sana, line x berapa nk oke..

Membuatkan kami malas nk beron9...kecuali melalui henpon Samsung Galaxy Pocket ku yg mmg saiz pocket tuh..nk menaip x da maknernyerlah kat henpon tuh..sekadar nk tgk posting2, upload pics ke fb...kira okelah tu...

Sekarang...apa ek nk citer..terlalu byk sampai x tahu nk start mula dr mana..alomost 1 year left this blog..

luckily ada buat shortcut tab kat browser nih...barulah teringat nk buka juga...

Cuma yg terrrrlatest adalah..td ada jamuan Hari Raya bg guru2 Sesi Petang 2013 di SK Taman Seri Gombak...n aku as usual..buat dadih nata de coco fav aku tuh...hehehe..buat mango n choco flavour. Katanya sedap..ala..beli jer pek siap kt kedai..takat tambah air+susu cair+gula+nata de coco jer..jadiler....


so..malas nk taip..post ini dulu lah yer..hehehe




Friday, January 4, 2013

its late...

Salam..

well..i'm late now for a week..
should i check or just waiting...

for my hubby to come home after more than 10 days traveling around peninsular Malaysia...huhuhu...

Afiq Haiqal is just 1 yr and 7 mnths...

huhu...afraid..dub..dab.dub..dab..  

Saturday, December 15, 2012

Akhirnya..berjaya!!!..yezzaaa...

Salam...

Alhamdulillah...akhirnya Afiq Haiqal berjaya berhenti menghisap putingnya!!!..yeyeye..
Xperlu susah2..

bagaimana?...
sbbkan putingnya yg dulu dah rosak, dia dok gigit jd dah terkoyak..mama pon risau takat tgh2 tido dok gigit2..skali putus n tertelan..mama pon belilah puting baru yg sama juga dgn putingnya sekarang..cuma warna jer lain sikit..

malam 1st cubaan bagi dia puting lain..menangis2 dia x mau tdo..akhirnya menyebabkn mama tdo dlm 3 jam jer sbb dia syik terjaga x lena tdo. Sbb kesian x tdo..mama pon bagi balik puting lama...

pagi tuh, neneknya kata, biar gunting terus putuskn puting tuh..pastu bg dia..mesti dia paham dah x leh isap lg jd dia pon kene terima puting baru. Atas insiatif neneknyer, maka puting td terus dignting bg putus..

mlm 2nd cubaan, dia merengek nk puting...pastu bglah dia puting yg dah putus..dia isap2..xleh..bg dia puting baru..dia isap keap..pastu dia buang. Rengek2..akhirnya tertidur juaa...

siang 3rd, tdo dengan jayanya tanpa puting..smooth sleep..golek2..pastu tertidur..
mlm 3rd, pon sama...alhamdulillah..

n seterusnya...malam2 n siang2..tdo tanpa puting..

try jugak bg puting baru tuh masa awal2 mlm tuh..tp dia siap tolak2 tngn kita lg x nak..bagus jugak..

kalo x, risau mama mcm ne nk bg Afiq Haiqal berenti isap puting..alhamdulillah..xperlu suah2..Afiq Sendiri x mau..setianya pd puting dia..hehehe


Afiq Haiqal n putingnya

Teringat kisah lalu..mak aku cerita, mcm2 cara nk bg aku berenti isap puting...siap bgtau lg..especially time hujan kn ada bunyi katak...derang pon katalah mak katak pinjam nk bg kat ank dia puting tuh..dia pinjam jer..

nasib aku x yah reka cerita tuk Afiq Haiqal..alhamdulillah...